11. i 12. travnja 2003., petak i subota
12th Meeting of Musician Doctors
Weszprem / Papa, Mađarska

na putu...   Za vikend, 11. i 12. travnja, zbor "Zagrebački liječnici pjevači" gostovao je u susjednoj Mađarskoj, u gradovima Veszprém i Pápa, gdje su se održavali 12. susreti liječnika glazbenika.
stajanje u Mađarskoj   To je gostovanje uslijedilo nakon poziva kolega iz Mađarske, koji su imali prilike vidjeti naš zbor na djelu pred kraj prošle godine u okviru 33. Memorijalnih Plečnikovih dana Ljubljani. Naš tadašnji nastup bio je posebno dojmljiv mađarskim gostima, koji su nas nakon tog nastupa svakako željeli ugostiti i predstaviti i svojoj publici.
   Prilika za to ubrzo se pokazala, obzirom da se svake godine u Mađarskoj u drugom gradu održavaju susreti liječnika glazbenika. Ta tradicija traje već 12 godina u kontinuitetu.
Ovogodišnji, dvanesti sustreti su se održavali u dva grada središnje Mađarske; Veszprém i Pápa.

razgledavanje Veszprema    Veszprém je stari mađarski grad, sa oko 70 000 stanovnika, smješten u središnjem, brežuljkastom dijelu Mađarske, neposredno u blizini sjevoroistočnog dijela Balatona. U svojoj dugogodišnjoj povijesti, grad stoljećima nosi naziv "Kraljevski grad", obzirom da je za svaku krunidbu novog ugarskog kralja, upravo biskup ovog grada davao krunu. Također je poznato i to da je čest gost Veszpréma bila tada vrlo poznata i omiljena austrijska carica Elizabeta, poznatija kao Sisi. Mnogi dijelovi grada i danas nose uspomenu na nju.

proba u crkvi u Papi   Prva koncertna večer održana je u luteranskoj crkvi u gradu Pápa, koji je od Veszpréma udaljen oko 50 km. Prema rasporedu, naš nastup je bio pred sam kraj koncerta. Izveli smo djela uglavnom hrvatskih autora; Carmen medicorum (Matz), Terra tremuit (Gotovac), Svrši stopi moje(Odak) te Ecce quomodo moritur iustus (Gallus Petelin).
Ako bi smo se ravnali prema reakciji publike, i kasnijim pojedinačnim čestitkama, onda je naš nastup bio kulminacija cijelog koncerta. Ostali dio programa činile su manje instrumentalne točke i vokalne solističke i zborske izvedbe.

   Još treba svakako izdvojiti i nastup mađarskog mješovitog zbora Vox medicorum (sastavljenog pretežno od studenata medicine i mlađih diplomanata), koji je svoj prilično zahtjevan program izveo na zavidnoj razini.
Što se organizacije tog mini festivala tiče, možemo sveukupno biti zadovoljni, jer svi takvi sustreti uglavnom proširuju glazbene i opće kulturne horizonte. Također se mora istaći i vrlo vrlo ugodan smještaj koje nam je organizator osigurao, stalna pratnju tijekom oba ova dana (veliko hvala gospođici Helgi!) kao i obilazak grada uz stručno vodstvo gospođice Julije.

proba u crkvi   Mala zamjerka bi se mogla predbaciti glavnom organizatoru, dr. Nameny-ju sa kojim sam u pripremi ovog događaja razmijenio barem desetak faksova, tako da smo očekivali barem koju riječ dobrodošlice i koju riječ publici o nama. Ipak, te smo večeri mi bili tamo jedini gosti iz inozemstva.
   Također se osjetio nedostatak voditelja programa, koji bi svjim najavama i ponekim podatkom o izvođačima, zasigurno bitno obogatio cjelokupan program. Ovako je program tekao kao na traci, uz naša nagađanja o tome; "Što li je sad na redu?"
Sve u svemu, ovaj dvodnevni izlet u Mađarsku možemo ocijeniti kao vrlo uspješan i nadasve vrlo koristan, jer najbolja je motivacija svakom zborašu, nakon brojnih proba, svakako nastup. U ovom slučaju i predstavljanje svoje domovine.nakon nastupa

dr. Goran Ivkić

 

ispred najstarije crkve u Mađarskojna povratku