11. svibnja 2003.
75. godišnjica prve organizirane zdravstvene zaštite u Dubravi
Zavičajno društvo Dubravaca i prijatelja Dubrave
Dubrava

   U nedjelju 11. svibnja 2003. zbor Zagrebački liječnici pjevači gostovao je u mjestu Dubrava u blizini Vrbovca gdje je Zavičajno društvo Dubravaca i prijatelja Dubrave upriličilo obilježavanje obljetnice 75-godišnjice Prve organizirane zdravstvene zaštite u Dubravi.
Tom prilikom je u sadašnjoj mjesnoj ambulanti otkrivena spomen-ploča osnivačima i prvim liječnicima; dr. Vjenceslavu Chytilu, dr. Vladimiru Dolaru, dr. Ottonu Krausu i dr. Ernestu Gregoriću.

   Intoniranjem hrvatske državne himne a nakon toga i liječničke himne "Carmen Medicorum" zbor je svojim nastupom uveličao ovaj vrijedan jubilej, poglavito iz razloga što je riječ o mjestu sa dugom i bogatom poviješću, koja datira od samog osnutka zagrebačke biskupije.

   Nakon ceremonije otkrivanja spomen-ploče, služena je misa zadušnica u spomen na prve liječnike i osnivače organizirane zdravstvene djelatnosti.
Izveden je Bajamontijev "Requiem" te još neka djela hrvatske i svjetske sakralne baštine; "Čujem poziv Višnjega", "Svrši stopi moje", "Oče naš". Misa je zaključena zajedničkim pjevanjem hrvatskih pučkih pjesama "Zdravo Djevo" i "Kraljice neba".
Nakon mise, zajedničko druženje je nastavljeno; a kako drugačije nego domjenkom!?

Dr. Goran Ivkić