12. prosinac 2004., nedjelja
Misa i prigodni predbožićni koncert u crkvi sv. Jakoba, Prelog, Međimurje

U nedjelju, 12.12.2004. zbor Zagrebački liječnici pjevači gostovao je u međimurskom gradiću Prelogu, i to u župi Sv. Jakoba.
Inicijativa za to gostovanje potekla je iz redova naših zborskih "međimuraca", profesora Bergovca i dr. Detonija, tijekom jednog ranijeg susreta sa župnikom spomenute župe, velečasnog Antuna Hoblaja.
Po dolasku u Prelog, i radnog doručka u prostoru župnog dvora, zbor je nazočio i pjesmom pratio svečanu svetu misu u prepunoj, prekrasnoj i nedavno obnovljenoj baroknoj crkvi. Tom prilikom, kao ulazna pjesma otpjevana je Čujem poziv višnjega T.J. Daviesa, a potom smo po drugi puta otpjevali misu L'imitazione zoccolantissima iz 16. stoljeća, autora Ivana Šibenčanina, i to Kyrie, Sanctus-Benedictus i Agnus dei. Za prikazanje je pjevan Odakov >Svrši stopi moje<, a za pričest, "Panis angelicus" Cesara Francka.
Po završetku mise, a nakon silaska sa kora, upriličen kratki koncert s prigodnim božićnim repertoarom. Izvedene su sljedeće skladbe: Rodil se je Isus, Die Deutsche Weihnacht, O Holy Night, Transeamus usque Bethlehem te Adesete Fideles. Zborom je ravnao prof. Mijo Bergovec, za orguljama je bio dr. Darko Kristović, a za klavirom dr. Marko Bergovec. Solisti su bili dr. Željko Jurašinović, bariton i dr. Frane Grubišić, bas.
Prije samog koncerta, dr. Detoni je, kratkim govorom, upoznao auditorij sa dosadašnjim radom zbora, glazbenim izdanjima i našim recentnim aktivnostima.
Sudeći prema reakcijama publike, brojnim bisevima, ovo se gostovanje može svrstati u jedno od uspjelijih.
Nakon koncerta, uslijedio je svečani ručak kojem je uz ostale viđenije građane Preloga, prisustvovao i gradonačelnik Preloga. Tom prigodom, odgovarajući na pozdrave i lijepe riječi naših domaćina, naš predsjednik, profesor Ferković i dirigent profesor Bergovoec, poklonili su našim domaćinima zadnju monografiju zbora uz dva nosača zvuka; zadnji božićni CD, te prethodni, dvostruki CD, u kojem je jedan značajnji dio s međimurskim narodnim pjesmama.
Pokloni su uzvraćeni poklonima, pa smo tom prilikom za svoju zborsku arhivu dobili monografiju Preloga i maketu zaštitng znaka Preloga, gradsku kulu.
Atmosfera za ručkom obilovala je pjesmom, i izvrsnim recitacijama starih međimurskih pjesama, iz bogate međimurske baštine, čemu se pridružio i naš dirigent, kao što već spomenusmo, međimurski sin.
Treba li uopće spomenuti da je svoje recitatorske bravure prisutnima i ovdje prikazao naš virtuoz dr. Ivan Kos.
Nakon ručka, u popodnevnim satima, uslijedio je povratak u Zagreb uz brojne lijepe dojmove, zbog kojih se i bavio time čime se bavimo.

dr. Goran Benko i dr. Goran Ivkić