22. listopada 2006.
Povodom 10. godišnjice Varaždinske biskupije
Varaždin


22. listopada, 2006. zbor Zagrebački liječnici pjevači (ZLP) gostovao je u baroknom Varaždinu, gradu u kojem se ozračje Varaždinskih baroknih večeri još osjeća i gradu koji nas je te nedjelje dočekao okupan blagim suncem i okićen šarenilom jeseni.
Ideja za nastup začela se 07. siječnja, 2006. na blagdan Isusova krštenja kada smo liturgijskim pjevanjem pratili misno slavlje, a potom održali i prigodni božićni koncert u mjestu Sveti Juraj u Trnju u Međimurju. Tom prilikom nas je Mons. Marko Culej (danas blagopokojni), koji je ujedno i predvodio misu, pozvao u posjet Varaždinskoj biskupiji i zamolio da dana 22. listopada 2006. svojim pjevanjem uveličamo liturgijsko slavlje koje je po crkvenom kalendaru misijska nedjelja, a ujedno i početak slavljenja desetgodišnjeg jubileja Varaždinske biskupije. Poziv je s radošću prihvaćen.

U kolovozu ove godine, duboko nas je potresla i ožalostila vijest da je Mons. Culej nakon teške bolesti preminuo. Unatoč tome, nastup zbora ZLP ni u jednom trenutku nije dolazio u pitanje, budući je u crkvenim planovima i kalendaru ta misijska nedjelja rezervirana upravo za susret sa liječnicima pjevačima iz Zagreba. Zasluge za briljantnu organizaciju svakako treba uputiti Mons. vlč. Ivanu Godini i našem pouzdanom varaždinskom članu, kolegi dr. Josipu Detoniju.

Ponovno smo imali tu radost i čast nastupiti u gradu u kojem barok i danas živi i gradu koji slavi 350-tu obljetnicu posvećenja Katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije. Osim toga, to je grad koji počinje slaviti 10-godišnji jubilej od uspostavljanja Varaždinske biskupije, čiji će vrhunac biti 28. rujna 2007. (na dan kada je biskupija osnovana).
Iako je tmurno nedjeljno zagrebačko jutro bilo prilično demotivirajuće za bilo kakav odlazak na put i rano ustajanje, putovanje autobusom do Varaždina proteklo je kao i obično u ugodnom raspoloženju. Tomu je svakako pridonijela inicijativa nekih naših članova koji su se pobrinuli i za poneki "usputni psihostimulans", ovaj puta u vidu kuhanog vina. Dr. Kereković, sad već tadicionalno brine da u ove jesnesko-zimske datume ne ponsetane Glühweina.

Po dolasku u Varaždin, nakon kratke okrijepe i dobrodošlice naših domaćina, zboraši su se u dobrom raspoloženju uputili u katedralu, gdje je obavljen zadnji pokus sa orguljašem.
Za ovu priliku pripremljen je slijedeći program: prerađeni Reqiem Julija Bajamontija, čije smo stavke ( Kyrie, Gloria, Sanctus, Agnus Dei ) pjevali tijekom mise. Nastupom je dirigirao dugogodišnji dirigent zbora i sadašnji umjetnički voditelj prof.dr.sc. Mijo Bergovec. Za introitus je zbor otpjevao Gwahoddiad ili "Čujem poziv Višnjega" T.J. Daviesa, a za prikazanje izabran je Odakov "Svrši stopi moje" . Sve solističke dionice, kao i brojne nastupe do sada ponovno je besprijekorno otpjevao naš zborski solist dr. Željko Jurašinović, a bogatstvo njegove solističke interpretacije moglo se najjače doživjeti u pričesnoj skladbi "Panis angelicus" Cesara Franka. Na kraju mise, budući je mjesec listopad, zbor je otpjevao "Kraljice svete krunice" , što je prihvatio i cjelokupni prisutni puk.

Posebnost ovom nastupu svakako je i orguljaška pratnja. Ovaj puta je to bio mladi hrvatski skladatelj, orguljaš i dirigent, maestro Anđelko Igrec, inače varaždinec, koji je osim besprijekorne pratnje zboru, svoj talent i raskoš improvizacije u više prilika prezentirao svima prisutnima.
Propovijed Mons. Godine bila je tematski prožeta Markovim evanđeljem, u kojem je stoji da je Isus rekao svojim apostolima Jakovu i Ivanu: " Tko hoće da među vama bude prvi, neka bude svima sluga. Jer ni Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge".
Inače, na misi su bilo prisutni i članovi Lions kluba iz Italije i Njemačke, koji su se nakon mise zahvalili zboru ZLP za nastup i darovali posebnu zahvalnicu.
Nakon mise je slijedio ručak u obližnjem Svećeničkom domu. Kao i obično, većinu naših gostovanja prate i izvanredna gastronomska iskustva, pa tako je bilo i ovaj puta. Blagovali smo delicije vrijednih žena i časnih sestara te im od srca još jednom zahvaljujemo.
U pozdravnim riječima i zdravicama izmijenili su se najprije domaćin, Mons. Godina, a zatim dr. Detoni koji je istaknuo kako je ovo već šesti posjet zbora Varaždinu. Zbor je dvaput nastupio na Varaždinskim baroknim večerima, a ovo je pri nastup na poziv Biskupije. Pozdravnu riječ domaćinima je uputio i naš umjetnički voditelj, prof. Bergovec koji je uručio poklone te zamolio maestra Igreca da prihvati ponudu zbora i napiše glazbu za jednu skladbu, na tekst jednog od hrvatskih pjesnika, koju svake godine, povodom dana Hrvatskog liječničkog zbora običavamo praizvesti. To je sada već višegogodišnja tradicija zbora i namjeravamo je i dalje njegovati. Prof. Bergovec je za ovu prigodu zamolio našeg pjesničkog velikana Dragutina Tadijanovića da odabere pjesmu čije bi riječi poslužile kao tekst za novu skladbu. Pjesniku je u odabiru pomogao prijatelj Zbora i profesor dogmatske teologije vlč. Ivan Golub, a odabrana je pjesma "Ti koji mi daješ", (Dragutin Tadijanović, "Sabrana djela", Zagreb 2005). Pjesmu je okupljenima odrecitirao, a tko drugi neko naš proslavljeni zborski recitator, dr. Ivan Kos.

Nakon ugodnog druženja s domaćinima, riječi pozdrava i završne zahvale, slijedio je povratak u Zagreb u ranim poslijepodnevnim satima.

Bilo nam je lijepo i ovaj puta u Varaždinu. Čekamo slijedeću prigodu.

Marijo Vodanović, dr.med. i Goran Ivkić, dr. med.