prim.dr. Viktor Boić
Sve je započelo 1968. godine, kada je na poticaj dvojice glazbenih zaljubljenika, primariusa Boića i profesora Zergollerna, došlo do okupljanja jezgre današnjeg, nadaleko poznatog zbora.
prof.dr. Josip Zergollern
proba 1977. godinePrvi sastav zbora probe je održavao gdje je to bilo moguće: u sindikalnim bolničkim prostorijama, u domovima i dnevnim boravcima pojedinih članova. Kako je za opstanak nečeg vrijednog potrebno i stalno usavršavanje, zboru je bilo neophodno osigurati dobrog umjetničkog voditelja. Te se zahtjevne uloge prihvatio ugledni hrvatski skladatelj, glazbeni pedagog i violončelist prof. Rudolf Matz. Na prvu probu s profesorom Matzom 1970. godine odazvalo se trinaest liječnika, od kojih je nekolicina i danas redovita na probama. Otada se zbor povećavao do 50 članova.prof. Rudolf MatzVeć par mjeseci nakon početka rada s liječnicima, profesor Matz je napisao pjesmu Carmen Medicorum, s posvetom dr. Boiću, kojeg je okarakterizirao kao "neumornog promotora glazbene misli u liječnika". Tom je skladbom stvoren jak poticaj za daljnji rad zbora, a ta je skladba danas službena himna hrvatskih liječnika. Pjesma je kasnije prevedena na nekoliko svjetskih jezika i u više navrata izvođena i pred stranim slušateljima. Sva ta zbivanja stvorila su uvjete za osnivanje Glazbene sekcije Zbora liječnika u svibnju 1971. godine (danas Hrvatsko liječničko glazbeno društvo - HLGD).prvi javni nastupPrvi predsjednik sekcije i pjevačkog zbora, koji je kao sastavni dio sekcije dobio ime Zagrebački liječnici pjevači (ZLP), bio je prof. dr. Josip Zergollern. Njegovim povlačenjem 1984. godine, predsjednikom sekcije i zbora postaje, i tu dužnost i danas obavlja, prof. dr. Milan Ferković. Osim umjetničkim vođenjem zbora, profesor Matz se također pobrinuo za kontinuitet kvalitetnog vođenja zbora. Godine 1974. vođenje zbora s izuzetnom predanošću nastavlja profesor dr. Mijo Bergovec, tada student medicine.
Od prvog nastupa 3. lipnja 1971. godine do danas pjevački zbor Zagrebački liječnici pjevači nastupio je više od 350 puta.
Hrvatski glazbeni zavod - povodom 10 godišnjice djelovanjaNajčešće je to bilo prigodom medicinskih skupova i dobrotvornih priredbi, za ranjenike tijekom Domovinskog rata, za pomoć djeci poginulih i nestalih. Temeljni stav Statuta Glazbene sekcije je da zbor ima amaterski karakter i da ne nastupa na fastivalima koji imaju natjecateljski karakter. Osim brojnih gostovanja u domovini, zbor je održao niz samostalnih koncerata i izvan zemlje (Zurich, Geneve, Mainz, Hamburg, Fondi, Rim, Budimpešta, Ljubljana, Ohrid...). Zbor bilježi i brojne nastupe na radiju i televiziji. Repertoar je klasična polifonija hrvatskih i svjetskih klasika zborske glazbe, djela sakralne baštine, a posebno su mjesto uvijek imala djela iz fundusa liječnika skladatelja. Posljednjih godina izvođena su i brojna djela iz hrvatske i svjetske zabavne glazbe, kao i crnačke duhovne pjesme.
   Dio repertoara je zabilježen i na nekoliko nosača zvuka (na prvoj samostalnoj ploči Carmen Medicorum, dvostrukoj kaseti s međimurskim narodnim pjesmama, te dvostrukon CD-u objavljenom u povodu 25. godišnjice djelovanja zbora).
Potpunost glazbenog užitka, uz kontinuitet kvalitetnog dirigiranja, godinama je perfekcijom svoje klavirske i orguljaške izvedbe dopunjavala profesorica Hvalimira Bledšnajder, poznata hrvatska glazbena pedagoginja s kojom je zbor postigao puno više od amaterskog predznaka. Zadnju godinu dana tu zahtjevnu ulogu uspješno su preuzeli i nastavili kolege dr. Leonard Bergovec na klaviru te dr. Darko Kristović na orguljama.
Zagrebački liječnici pjevači u Hrvatskom glazbenom zavodu   Osim na svoje instrumentaliste, zbor ZLP-a posebno je ponosan na svoje pjevače soliste. Ranijih godina tenorske solističke dionice nosio je uspješno dr. Joško Fabris, dok je solističke dionice basa od osnutka nosio prof. dr. Šime Mihatov, obojica članovi zbora od osnutka. Povlačenjem kolege Fabrisa, tenorsko mjesto preuzeo je dr. Željko Jurašinović, dok se na poziciji basa profesoru Mihatovu pridružio talentirani student stomatologije Luciano Batinić. Sve su to školovani pjevači koji svojim vokalnim vrijednostima zboru daju višu umjetničku dimenziju.
   U tim vrijednostima leže i razlozi česte suradnje zbora sa poznatim hrvatskim glazbenim umjetnicima i orkestrima. Posebno vrijedna suradnja godinama se održava s našim kolegom, poznatim skladateljem i aranžerom maestrom dr. Nikicom Kalogjerom, čije su vrsne obrade i aranžmani za muški zbor stalan dio našeg repertoara.